O nama

Kreativna Energija svojim klijentima pruža rješenja u pronalasku ozbiljnog,smislenog i financijski optimalnog koncepta za poslovanje i ugodniji život.

Jednom kada naš klijent odluči krenuti
zelenim putem, naša misija je voditi ga kroz cjeloviti transformacijski proces, kako bi mu omogućili implementaciju rješenja kojima će postići svoje želje uz što je moguće veću uštedu i financijski benefit.

Bilo da naš klijent traži rješenja kojima će uštedjeti na potrošnji energenata (isključivo financijski aspekt), unaprijediti život i poslovanje,ili jednostavno želi započeti zelenu inicijativu održivog razvoja.

Naši partneri u ovom smislu proizvode uređaje i sav potrošni i instalacijski materijal za proizvodnju energetski obnovljivih sustava. Naš cilj je uvijek
pronaći i surađivati sa izvrsnim partnerima koji svojim proizvodom mogu ponuditi dugoročna i kvalitetna rješenja, te takva rješenja ponuditi kupcima i krajnjim korisnicima na hrvatskom tržištu.

nedjelja, 12. rujna 2010.

Potencijali i iskorištavanje sunčeve energije

Procjene potencijala sunčeve energije, uglavnom u priobalju Hrvatske obavljene su u Nacionalnom energetskom programu SUNEN iz 1998. godine, a za cijelu Hrvatsku u Solarnom priručniku iz 2007.godine.Prirodni potencijal sunčeve energije na kopnenom dijelu Hrvatske, uz prosječnu dnevnu insolaciju od 3,6kWh/m2, iznosi oko 74.300 TWh/god (267.500 PJ/god.), što je preko 800 puta više od potrošnje primarne energije u Hrvatskoj u 2000. godini.
Tehnički potencijal sunčeve energije na 1% kopnenog dijela Hrvatske procjenjuje se na 830 TWh/god.(3.000 PJ/god) ili blizu 10 puta današnje potrošnje primarne energije u Hrvatskoj. Uz pretpostavku da se 60% te energije iskoristi za proizvodnju toplinske energije, a 40 % za proizvodnju električne energije,proizlazi:
Tehnički potencijal proizvodnje toplinske energije iz sunčevih kolektora i korištenja pasivne solarne energije (solarna arhitektura) iznosi 175 TWh/god. (630 PJ/god.);
Tehnički potencijal proizvodnje električne energije iz fotonaponskih sustava i solarnim termičkih elektrana iznosi oko 33 TWh/god.
Ekonomski potencijal sunčeve energije u Hrvatskoj procjenjuje se kako slijedi: Toplinska energija u iznosu oko 50 % niskotemperaturne topline 2000. godine u Hrvatskoj,odnosno približno 12 TWh/god. (43,2 PJ/god.) proizvodnje toplinske energije iz solarnih kolektora i pasivnog korištenja solarne energije (solarna arhitektura).
To čini oko 7% tehničkog potencijala solarne toplinske energije u Hrvatskoj. Električna energija proizvedena iz solarne energije u fotonaponskim sustavima i solarnim termičkim elektranama mogla bi postati ekonomična oko 2020. Uz iskorištavanje nešto manje od 1% tehničkog potencijala, ekonomski potencijal proizvodnje solarne električne energije iznosio bi oko 0,3 TWh/god., što odgovara električnoj snazi od oko 200 MWe.
Kod razmatranja potencijala sunčeve energije u Hrvatskoj osim poklapanja vršnih opterećenja s dnevnimhodom Sunca još je jedna povoljna podudarnost. Vrh se turističkih noćenja u Hrvatskoj u velikom mjeri preklapa sa solarnim ozračenjem, u usporedbi sa Španjolskom (ES) i Grčkom(GR), koje su već znatno iskoristile svoj solarni potencijal u turizmu.

U prvom razdoblju provedbe Strategije aktivnosti treba usmjeriti na poticanje uporabe sunčevih toplinskih sustava. Pritom je imperativ ugradnja sunčevih kolektora za dobivanje toplinske energije(niskotemperaturno grijanje i priprema potrošne tople vode) u sve nove građevine kako u unutrašnjosti RH tako i u obalnom području.
RH je na zemljopisnom položaju, koji omogućuje veliku energetsku učinkovitost takvih sustava. Ne bi se smjelo zanemariti instalacije s dvije kružne petlje u kojima je moguće vruću toplu vodu koristiti također za niskotemperaturno grijanje, termičkom regulacijom. Dakle,nijedan sustav nije isključen, a ugradnja je moguća i u individualnoj i kolektivnoj gradnji. Namjera ne treba biti pokrivanje 100% topline za zagrijavanje potrošnje tople vode, već doprinos zagrijavanju potrošne tople vode, čime se smanjuje potreba za električnom energijom ili drugim energentima.Dugoročno poticanje uporabe sunčevih toplinskih sustava i fotonaponskih sustava imati će i pozitivne učinke na razvoj domaće industrije, pa i taj segment treba obuhvatiti državnom poticajnom politikom.Vremenski plan povećanja korištenja solarne energije potrebno je provesti u 3 faze do 2010:
  • Poticanje solarnih toplinskih sustava putem poreznih olakšica i/ili subvencija, 
  • uvođenje u građevinske propise i planiranje programa poticanja instalacije solarnih termalnih sustava u sektorima kućanstva ,
  •  usluga i industrije;
  • Promoviranje solarne energije kao modernog načina zagrijavanja potrošne tople vode i prostora (podizanje svijesti);
  • Redefinirati stajalište prema fotonaponskim sustavima i proširiti kvotu od poticanih kumulativnih 1 MW na više vrijednosti;
  •  Prvenstvena orijentacija na sunčeve toplinske sustave zbog zrelosti tehnologije, niskih ulaznih troškova i relativno brzog vremena povrata investicije, a sekundarna orijentacijana određene primjene fotonaponskih sustava; 
  • Uklanjanje svih postojećih administrativnih zapreka i promjene odgovarajućih pravilnika tom smislu.

 2010 – 2020.:
  • Postizavanje pokazatelja – 300.000 stanovnika s instaliranim najmanje 1,5 m2 solarnihkolektora za zadovoljavanje vlastitih potreba za toplinom;
  • Postizanje pokazatelja – 11,71 W/stanovniku instalirane snage u fotonaponskimsustavima.•

2020 – 2030.:
  • Ostvarenje da 15% objekata s nekim oblikom solarnih izvora sudjeluje u vlastitoj energetskoj bilanci;
  • Ostvarenje da 50% novo izgrađenih objekata s nekim oblikom solarnih izvora sudjeluje u vlastitoj energetskoj bilanci; Ostvarenje da više od 45 W/stanovniku instalirane snage fotonaponskih sustava;  
  • Ostvarenje četvrtog mjesta u Europi promatrano po MWth sunčevih toplinskih sustava po glavi stanovnika.

Nema komentara: