O nama

Kreativna Energija svojim klijentima pruža rješenja u pronalasku ozbiljnog,smislenog i financijski optimalnog koncepta za poslovanje i ugodniji život.

Jednom kada naš klijent odluči krenuti
zelenim putem, naša misija je voditi ga kroz cjeloviti transformacijski proces, kako bi mu omogućili implementaciju rješenja kojima će postići svoje želje uz što je moguće veću uštedu i financijski benefit.

Bilo da naš klijent traži rješenja kojima će uštedjeti na potrošnji energenata (isključivo financijski aspekt), unaprijediti život i poslovanje,ili jednostavno želi započeti zelenu inicijativu održivog razvoja.

Naši partneri u ovom smislu proizvode uređaje i sav potrošni i instalacijski materijal za proizvodnju energetski obnovljivih sustava. Naš cilj je uvijek
pronaći i surađivati sa izvrsnim partnerima koji svojim proizvodom mogu ponuditi dugoročna i kvalitetna rješenja, te takva rješenja ponuditi kupcima i krajnjim korisnicima na hrvatskom tržištu.

nedjelja, 12. rujna 2010.

Zanimljivosti o geotermalnoj energiji

Geotermalna energija je obnovljivi izvor energije koji koristi toplinu unutar zemljine kore. Geotermalna energija postoji od kad postoji Zemlja.
"Geo" znači zemlja, a "thermal" znači toplina. Znači geotermalno označava toplinu zemlje. Snaga iz geotermalne energije generira se u preko 20 država širom svijeta. Neke od tih država su Island, Sjedinjene Američke Države, Italija, Francuska, Litva, Novi Zeland, Meksiko, Nikaragva, Kostarika, Rusija, Filipini, Indonezija i Narodna Republika Kina.
Ukupna energetska vrijednost geotermalnih resursa na Zemlji je prema nekim istraživanjima vlade SAD-a veća od ukupne energetske vrijednosti ugljena, nafte, zemnog plina i urana kombinirano. Za svakih sto metara ispod zemlje temperatura stijena povećava se za otprilike tri stupnja Celzija.
Ili za svakih 328 stopa ispod zemlje temperatura se poveća za oko 5.4 stupnja Farenheit-ove ljestvice. Nove instalacije za proizvodnju električne energije iz geotermalnih izvora energije proizvode električnu energiju po cijeni od 4.5 do 7.3 centa po kilovat-satu. Ta cijena je konkurentna cijeni električne energije dobivene iz fosilnih goriva. Island je država koja je smještena u području visoke koncentracije vulkanskih aktivnosti, a takva mjesta su idealna za iskorištavanje geotermalne energije. Preko 26% električne energije na Islandu proizvodi se iz geotermalnih izvora energije.
Dodatno, geotermalno grijanje koristi se za grijanje 87% kućanstava na Islandu. Islanđani planiraju u potpunosti izbaciti fosilna goriva iz upotrebe u bliskoj budućnosti. Geotermalna energija naziva se obnovljivim izvorom energije zbog toga jer se voda obnavlja pomoću kiša, a toplina se konstantno generira unutar jezgre Zemlje. Iako je geotermalna energija tehnički neobnovljivi izvor energije, tipični period geotermalne aktivnosti oko magma centara je od 5.000 do 1.000.000 godina - pa se prema tome geotermalna energija smatra obnovljivim izvorom energije.
Uobičajen način iskorištavanja geotermalne energije je grananje u hidrotermalnim područjima, također zvanim geotermalni izvori. Ova područja su geološki aktivna mjesta na kojima se voda probija u zemljinu koru, tamo se zagrije i ponovo se diže prema površini. Prije oko 10.000 godina Paleo-Indijanci koristili su vruće izvore u sjevernoj americi za kuhanje. Prema njihovim ratnim pravilima, područja oko vrućih izvora bila su neutralne zone. Ratnici suprotstavljenih plemena kupali bi se zajedno u miru.
Geotermalno grijanje je metoda grijanja i hlađenja zgrada. Iskorištava se prednost prirodno dostupne topline spremljene unutar Zemlje, Za geotermalno grijanja nije potreban plamen, pa prema tome nema niti proizvodnje plinova opasnih za zdravlje i nisu potrebne dodatne sigurnosne mjere kao kod fosilnih goriva. Geolozi koriste različite metode pronalaženja geotermalnih izvora energije. Jedini način da se bide siguran da je negdje u dubini geotermalni rezervoar je da se napravi duboka bušotina. Najpogodnija područja za iskorištavanje geotermalne energije nalaze se oko velikih granica između tektonskih ploča, a u tim područjima ima puno potresa i aktivnih vulkana. Najviše geotermalnih aktivnosti na svijetu događa se oko područja koje se naziva "Prsten vatre" (Ring of Fire). Taj prsten okružuje tihi ocean. Trenutno se geotermalna energija iskorištava u tri glavne tehnološke kategorije: Grijanje i hlađenje zgrada pomoću geotermalnih pumpi koje pumpaju plitke geotermalne resurse. Strukture grijanja koje direktno koriste geotermalnu energiju. Proizvodnja električne energije iz geotermalnih resursa.
U zapadnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država proizvodi se oko 2850 megavata električne energije iz geotermalnih izvora energije. Geotermalnom energijom generira se oko 2% električne energije u saveznoj državi Utah, 6% u Kaliforniji, a čak 10% u sjeveroistočnom dijelu Nevade.


Nema komentara: